DRUŠTVO

Znate li da je svega 75 kuna dovoljno da  jednom djetetu u najsiromašnijim dijelovima svijeta, poput Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike tijekom cijele godine omogućite jedan topli,  ali prijeko potreban obrok dnevno.

Marijini obroci u tome uspijevaju. Započevši 2002. godine kao program prehrane u školama koji je provodila organizacija Scottish International Relief, danas  Marijini obroci svakodnevno hrane više od 800 tisuća  gladne djece.

Marijini obroci osiguravaju svakodnevni obrok kronično izgladnjeloj djeci u njihovoj lokalnoj školi. Na taj način gladnu se djecu potiče da dolaze u školu te kroz obrazovanje steknu bolju budućnost za sebe i svoju zajednicu.

marijini_obroci05

Pitate se kako upijevaju s tako malim troškovima nahraniti djecu?

Kad god je to moguće kupuju lokalno proizvedenu hranu kojom se pripremaju obroci koje poslužuju  u školama. Time podupiru lokalnu ekonomiju te poštuju  lokalnu kulturu i ukuse, a izbjegavaju dodatne troškove transporta. U Malaviju je glavna namirnica bijeli kukuruz, a Marijini obroci sastoje se od Likuni Phale, kaše od bijelog kukuruza obogaćene vitaminima.

marijini_obroci02

Također, projekti Marijinih obroka rade u partnerstvu s lokalnim zajednicama. U Liberiji zajednice grade jednostavne kuhinje koje su potrebne za pripremu Marijinih obroka u školama. U Malaviju više od četiri tisuća volontera, najčešće roditelja, kuha i poslužuje gotovo 600 tisuća obroka svakog školskog dana.

marijini_obroci03

Ono što je tijekom godina primjećeno je da broj djece koja svakodnevno pohađaju nastavu raste,  a Marijinim obrocima posebno se potiče obrazovanje djevojčica koje će prije izostajati s nastave nego dječaci zbog pomoći u kućanstvu.  Također, Marijini obroci uklanjaju strašne bolove koje uzrokuje glad, pa djeca svoju pozornost mogu usmjeriti na učenje, a omogućuju i uvjete koji su potrebni za učenje i time pomažu učenicima da ostvare bolje rezultate.

U Hrvatskoj Udruga Marijini obroci osnovana je 2009. godine. Danas, zahvaljujući brojnim donatorima i podupirateljima, Marijini obroci Hrvatska, otvorili su tri školske kuhinje u Malaviju, jednu u Ekvadoru, i dvije u Beninu.

Organiziravši koncerte u Varaždinu, te zahvaljući brojnim donacijama, upravo su  Varaždinci ti koji su sagradili jednu školsku kuhinju u selu Hondji u Beninu.

Broj djece koja pohađaju školu popeo se s 430 na preko 600 otkad je sagrađena kuhinja. Naime, sad djeca ne moraju tražiti hranu već svaki dan u školi dobivaju topli obrok pa zbog toga i dolaze u školu, što im pruža nadu u bolju budućnost. Također, primjetili smo da djeca ne pojedu cijeli obrok u školi, već polovicu nose svojim kućama, braći i sestrama koja ne idu u školu – istaknuo je organizator varaždinskog koncerta Ladislav Ilčić.

marijini obroci01

I ove godine, varaždinska katedrala bila je premala da primi sve one koji su se odazvali na humanitarni koncert popularne klasične glazbe za Marijine obroke. Uz Varaždinski komorni orkestar nastupili su članovi dječjeg zbora varaždinske Druge osnovne škole, Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Rudolf Rajter” iz Ivanca, Zbor mladih Varaždinske biskupije i Katedralni zbor “Chorus angelicus”.

Visoka glazbena razina izvedbi, atraktivan izbor skladbi kao i entuzijazam izvođača učinili su ovaj koncert još jednim događajem za pamćenje, spojem „dobrote davanja i ljepote muziciranja“, jer ponovno su sva prikupljena sredstva bila namjenjena  osiguravanju svakodnevnog obroka kronično izgladnjeloj djeci.

Putem internetske stranice http://www.marysmeals.hr/what-you-can-do/make-a-donation/ možete saznati kako pomoći djeci u najsiromašnijih zemljama svijeta, a ujedno pogledati i kratki filmChild 31 – The Story of Mary’s Meals https://www.youtube.com/watch?v=aFU8cU-cICs#t=14

 

?>