Uncategorized

Koprivnička vlast i oporba u otvorenom su ratu. Prvo su se zakačili oko tradicionalne podjele graha, a onda i oko deficita u proračunu.

HDZ-ovi i HSS-ovi lokalni čelnici odlučili su bojkotirati prvomajsku proslavu na Zrinskom trgu. Na njoj su, već uobičajeno, koprivnički političari građanima dijelili besplatne porcije graha.

Prošlih su godina i oni Praznik rada proveli u pregačama, pa je novinare zanimalo zašto im ove godine nije bilo do graha. Objašnjenje je ponudio predsjednik koprivničke organizacije HSS-a i dožupan Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal.

Kazao je da nije vrijeme da dijeli grah i neka grah dijele oni koji su državu doveli do situacije u kojoj se sirotinji mora dijeliti grah, prozvavši tako vladajuće za licemjerje.

U razgovoru za Radio Glas Podravine odgovorio mu je zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić:

„Smeta me to što nam lekcije o stanju dijeli lider gradske oporbe Ivan Pal koji je dvadesetak godina bio ravnatelj neke škole, sada je već desetak godina dožupan, a četiri godine bio je predsjednik Gradskog vijeća“, kazao je Jakšić i dodao da mu nije jasno otkud toliko priče o sirotinji jer se trendovi okreću prema izlasku iz krize.

Drugo poluvrijeme odigralo se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Na njoj je gradonačelnica Vesna Želježnjak izvijestila o tome da su gradske financije u prošloj godini završile u minusu od 5,5 milijuna kuna. Kada se tome pribroji i minus od 11,5 milijuna iz 2013., ukupni se deficit penje na gotovo 17 milijuna kuna.

„Ne bježimo od minusa, ali znamo i na što su sredstva utrošena; naši građani ipak imaju određeni životni standard. Socijalno smo osjetljivi – sva djeca imaju mjesto u vrtićima, a za društvene djelatnosti izdvaja se gotovo polovica proračuna. Gospodarstvo se oporavlja i sljedećih godina bit će mnogo bolja situacija“, kazala je gradonačelnica.

Oporba ne dIjeli njezin optimizam. Tvrde da su planirani prihodi nerealni.

Plaćica ide, vrijeme leti; neko bu platil, kaj bi vi šteli? Eto, to je taj izvještaj o proračunu. Ukupni minus je skoro 17 milijuna kuna. stvorili ste nove dugove – minus je sve veći. To je strahovit novac, a i s tim svim kreditima završili ste u minusu. Kad se zbroje minusi, dolazimo do 68 milijuna kuna. Gledamo vas već skoro 10 godina kako pretačete iz šupljeg u prazno, ali ove godine su vrlo opasne“, oštro je s govornice poručio HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan.

Zamjenik Jakšić kazao je da se drugačijem prikazivanjem stavki 2014. godina mogla završiti na nuli, no da to nisu htjeli. Dodao je da se prirez neće uvoditi niti će se otpuštati, a da će se od 1. lipnja smanjiti cijena vode za 10 %.

Glasovanje o izvješću gradonačelnice završio je s 12 ruku vijećnika za i pet protiv, no čini se da primirja između vlasti i oporbe nema na pomolu.

?>