Poslovanje Grupe Podravka nakon niza godina nije opterećeno troškovima restrukturiranja, zbog čega je u prvom tromjesečju 2015. godine ostvareno 59,8 milijuna kuna neto-dobiti. Zarada je ostvarena ponajprije zahvaljujući nastavku snažnog rasta profitnih marži u segmentu prehrane.

Podravkini prihodi od prodaje u tom su razdoblju iznosili su 783,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 4,7 % u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Za većinu zarade zaslužno je strateško poslovno područje Prehrana s prihodom od prodaje u iznosu od 612,1 milijun kuna, što je rast od 5,9 % u odnosu na godinu ranije. Na prihode od prodaje segmenta Prehrane pozitivno su utjecali uskršnji blagdani koji su ove godine bili početkom travnja, dok su u 2014. godini bili krajem istog mjeseca.

Prihodi od prodaje drugoga strateškoga poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 171,8 milijuna kuna, što predstavlja blagi rast u odnosu na godinu ranije. Na rezultate prodaje negativno su utjecali propisano smanjenje cijena lijekova na recept od strane HZZO-a u veljači 2014. godine i tečaj ruske rublje.

Vrijedi spomenuti i to da su inozemna tržišta ostvarila 3,8 % više prihoda od prodaje u odnosu na prvo tromjesečje 2014. godine, nastavljajući tako trend rasta koji je rezultat strateškog fokusa kompanije na internacionalizaciju poslovanja.

Ovaj kvartal obilježilo je i sklapanje ugovora o stjecanju 51,55 posto dionica društva Žito d. d. Ljubljana, jednog od najvećih i najpoznatijih prehrambenih proizvođača u Sloveniji. Osim toga, Podravka je 31. ožujka preuzela kontrolu nad društvom Mirna d. d. Rovinj, tvornicom koja se bavi konzerviranjem, zamrzavanjem i pripremanjem gotovih jela od morske ribe.

?>