DRUŠTVO

U medijima je posljednjih dana odjeknula vijest o tome da su i Vodice odlučile stati na kraj konzumiranju alkohola na javnim površinama. Prekršitelje će kažnjavati s 500 kuna kazne. Posljednji je to u nizu gradova koji su donijeli takvu odredbu, a mi smo provjerili u kojim sve gradovima više ne smijete piti u parkovima.

Makarska je jedan od prvih gradova koji su zabranili konzumiranje alkohola na gradskim površinama. Ako vas u Makarskoj uhvate kako potežete Žuju na plaži, to će vam naplatiti i do 1000 kuna.

U Osijeku je također zabranjeno piti na gradskim ulicama i u parkovima. Ako to ipak učinite, očekuje vas kazna od 1000 kuna.

Isto vrijedi i za Našice, no tamo je propisana kazna mnogo manja – tek 300 kuna.

I Karlovac je jedan od gradova u kojem je zabranjeno konzumirati alkohol na otvorenim prostorima. Za prekršitelje su propisane kazne od 100 do 1000 kuna.

Rijeka je jedan od posljednjih gradova koji su donijeli odluku o zabrani ispijanja alkohola na javnim površinama. Iako je odluka donesena još negdje na polovici prošle godine, na snagu je stupila s prvim danom ove godine. Predviđena kazna iznosi 500 kuna.

U Rijeci, ali i drugim gradovima koji su odlučili stati na kraj pijenju alkohola na ulicama, trgovima i u parkovima, gradski su oci odluke najčešće branili neprimjerenim ponašanjem, remećenjem javnog reda i mira i oštećivanjem imovine koje se povezuje s konzumacijom alkohola izvan ugostiteljskih objekata.

Njihovi argumenti, naravno, nisu uvjerili sve, zbog čega se mnogi protive ovakvim odlukama, smatrajući da se time ograničava sloboda i da se napada mlade koji, kako bi uštedjeli, umjesto kafića radije odabiru park.

O sličnim se rješenjima zabrane alkohola raspravljalo i u Zagrebu, Splitu, Puli i drugim gradovima. Neki su gradovi ipak konzumaciju alkohola zabranili tek maloljetnim osobama, a tome bi se malo tko mogao protiviti.

Bilo kako bilo, čini se da osim odavanja pijančevanju, koje je već kažnjivo prema Zakonu o javnom redu i miru, sve više gradova odlučuje za odluke zbog kojih će i pivo u ljetnim mjesecima na klupi u parku postati stvar prošlosti.

?>