Branimir Farkaš: Predavanje, savjeti i škakljiva pitanja
Branimir Farkaš jučer je održao predavanje na Sveučilištu Sjever. Na predavanju su bili prisutni studenti Preddiplomskog i Diplomskog studija Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo te studenti Odjela poslovanja i menadžmenta.
U sklopu Dana grada Koprivnice i 29. Galovićevih jeseni studenti Sveučilišta Sjever prisustvovali su zanimljivom predavanju Branimira Farkaša o novinarstvu, marketingu i odnosima s javnošću. Poznati novinar podijelio je znanje iz tridesetogodišnje karijere na temu činjenica i vjerodostojnosti informacija u izvještavanju. Osvrnuo se i na problem velikog broja dostupnih informacija i izvora iz kojih je teško izlučiti istinu. Farkaš smatra da će u budućnosti umjetna inteligencija biti zadužena za provjeru javno dostupnih informacija. Razlog tome je što čovjek kao pojedinac ne može provjeriti stotine tisuća informacija koje u svakom trenu budu objavljene. Novinarski „starosjedilac“ dao je i savjet budućim novinarima, urednicima, marketinškim stručnjacima i stručnjacima odnosa s javnošću – „Ono što je najbitnije je da prije svega ostaje dojam koji postižete kod gledatelja, odnosno čitatelja.“
Par završnih (škakljivih) pitanja
Na kraju predavanja bilo je vremena i za pitanja studenata i studentica. Jedno od pitanja bilo je „Koliki je omjer diplomiranih novinara naspram onih bez diplome u novinarstvu?“
„Na HRT-u su svi novinari diplomirani, to je preduvjet za rad kao novinar na HRT-u. Također, nisu svi novinari diplomirali novinarstvo već neku drugu disciplinu o kojoj pišu ili se njome bave“, objašnjava Farkaš.
Ubrzo nakon odgovora, stiglo je i drugo škakljivo pitanje.
„Koliko ste se, kao djelatnik HRT-a, susreli s cenzurom i autocenzurom?“
„Bilo je slučaja u kojoj su me cenzurirali, ali sam se svojom tvrdoglavošću i uvijek argumentiranim stavom uspio izborit da me se ne cenzurira previše, ali nikad u vezi nekih konkretnih stvari“, zaključio je gost prije odlaska na „After party“ u klub Funk gdje je održao i koncert.
Fotografije: Dejan Pernjak