DRUŠTVO

HŽ Putnički prijevoz “u cilju provođenja Programa restrukturiranja i daljnje racionalizacije poslovanja od 24. travnja 2014. djelomično će promijeniti važeći vozni red te ukinuti određene linije i to u vrijeme vikenda i blagdana” obavijestili su iz tog državnog gubitaaš. I dok iz HŽ-a poručuju kako će ukidanjem vlakova i promjenama u voznom redu uštedjeti 80 milijuna kuna, nezadovoljni  putnici u takvoj računici ne vide pozitivno rješavanje problema. Dodatan gubitak putnika, nepovezanost i nemogućnost da subotom i nedjeljom dođu do željenog odredišta samo su neki od problema koji će se ostvariti ukidanjem pojedinih željezničkih linija. U konačnici to će dovesti do još većeg pada prihoda jer zašto primjerice kupovati mjesečnu kartu ako vikendom ne mogu putovati linijom kao kao što im je to bilo omogućeno do 24. travnja. Zbunjuje i informacija kako će na nekim relacijima umjesto vlakova voziti autobusi. Iste te autobuse putnici do sada nisu birali kao svoje prijevozno sredstvo jer im je vlak uvijek bio jeftiniji. Kao i sve u Hrvatskoj, čini se da će se uštede Hrvatskih željeznica također prelamati na leđima malog čovjeka.

Vijest o promjeni voznog reda i ukidanja željezničkih linija sa strepnjom su primili i studenti Sveučilišta Sjever. Većini njih, vlak je jedino prijevozno sredstvo kojim putuju na fakultet i natrag doma bilo da su iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Virovitice, Osijeka, Bjelovara. I do sada im je vozni red subotom zadavao dosta glavobolje.
Prema anketi koju smo proveli među studentima, velika većina njih putuje vlakom i vikendom će jednostavno biti odsječeni od fakulteta ili nekog drugog mjesta na koje trebaju stići. Ne slažu se s s novim rasporedom vlakova te misle da bi bilo potrebno smanjiti cijenu mjesečnih karata za one koji ih kupuju, a neće ih moći iskoristiti u potpunosti. Studentima i prošli vozni red nije išao na ruku, pogotovo onima koji putuju iz smjera Zagreba. Primjerice, studenti koji imaju predavanja subotom od 09:30 do 12:30, išli bi sa vlakom koji kreće u 05:12 iz Zagreba, a u Koprivnicu dolazi u 06:44, a kući u 14:00.Sada ako požele ići kući, nemaju ni jednu drugu opciju osim čekati do 17:12, ako putuju putničkim vlakom. Sve je to dio sprečavanja odlaska HŽ-a u stečaj, a sve se, nažalost, lomi na leđima studenata ili građana.

„ Za sad još uvijek imam volju voziti se tri sata dnevno vlakom, ali razmišljam o tome da se preselim u Koprivnicu sljedeće godine. Prvenstveno zbog toga što mi je vožnja vlakom preveliki gubitak vremena. Osjećam se jako glupo s obzirom na to da plaćam mjesečnu kartu. Čemu uopće služi mjesečna karta ako mi HŽ ne može garantirati da ću se moći voziti svaki dan vlakom?“, rekla nam je studentica Marina Križetić iz Zagreba.
„Subotom mi vlak kojim sam putovao do Koprivnice ostaje nepromijenjen, no vlak za natrag više nije na listi redovitih vlakova, pa ću tako morati čekati skoro 4 sata, ukoliko ne nađem neki drugi prijevoz. Vrlo sam nezadovoljan ovim, shvaćam da je to potez HŽ-a kojim pokušava smanjiti troškove, no potpuno se ignoriralo studente. Naravno, fakulteti vjerovatno neće priznavati nedolaske zbog ukinutih linija – morat ćemo se snaći.“ , kazao je student Nikola Horvat iz Varaždina.

No, ne žale se samo studenti i građani na ukidanje željezničkih linija. I određene institucije nezadovoljne su ovakvim prijedlogom Hrvatskih željeznica. Među njima je i Varaždinska županija. Naime, mnogo građana na području ove županije još uvijek koristi vlak kao prijevozno sredstvo prilikom odlaska na posao, školu itd. Samim ukidanjem pojedinih linija za koje se od države dobivaju subvencije otežava se život na pojedinim područjima, ali i nastavlja pogoršanje položaja željeznice, smatraju u Varaždinskoj županiji. No, kako ona nema ovlasti niti ingerencije da se izravno miješa ili odlučuje o navedenim stvarima, ipak apelira i moli da se preispitaju ovakvi prijedlozi i odluke – stoji u njihovom pripćenju koje je poslala medijima. Hoće li ukidanje određenih željezničkih linija dovesti do spasa Hrvatskih željeznica pokazat će vrijeme, do tada sigurni smo u jedno – u svemu tome najveću štetu pretrpjet će mali čovjek.

No, HŽ se, čini se, na probleme  putnika, u ovom slučaju studenata, ni najmanje ne obazire. Štoviše, upravo su studente kojima su otežali putovanje ili ga učinili nemogućim, pozvali da im smisle novi slogan!  Na društvenoj mreži Twitter pojavili su se brojni slogani, no na njihovu žalost, uglavnom negativni poput: „Otputujte s nama, možda se nikad ne vratite“ ili „Horror Express“. Uz sve kašnjenje, ukidanje linija i podizanja cijena, većina putnika nema izbora te moraju putovati vlakom. Možda bi se trebali zapitati zašto već dugo nitko nije čuo ništa pozitivno o njima i poraditi na tome, a do tada, želimo Vam ugodnu vožnju uz redovito kašnjenje.

?>