KOMENTARI

Odrastajući, svaka djevojčica slušala je bajke koje su joj pričali roditelji, bake i djedovi. U bajkama uvijek dobro pobjeđuje zlo, a na kraju nesretne životne priče princezu čeka njezin princ na bijelom konju.

Zar je uistinu smisao života baš to: poistovjetiti se s bajkom i čekati princa? Jesu li te bajke istinite ili je realnije da te uglavnom čeka samo konj iz bajke jer se princ izgubio na početku iste te priče?

Naravno, svaki roditelj želi zaštititi dijete od surova života i tim mu pričama uljepšava djetinjstvo, ali postavlja se sljedeće pitanje: jesu li te bajke uistinu bezazlene?

Što kad se jednom probudimo iz maštarija? Ili, još gore, kad se i ne probudimo, nego u realnom svijetu još vidimo bajke. U ovoj priči nećemo izostaviti ni Crvenkapicu koja je, jadna mala djevojčica, otišla baki odnijeti kolače, a naišla na vuka. Hmmm, vuk je želi pojesti jer je vrlo gladan. Svatko tko poznaje život shvatit će da je vuk ne želi pojesti. Prava priča Crvenkapice priča je o gubljenju nevinosti u zlom svijetu prevaranata. Pođemo li od ove bajke, ne bi li bilo bolje da za lektiru u osmom razredu djeca čitaju pravu verziju. Možda shvate da seks i nije mala stvar i da ih neće dočekati sretan završetak dok su još mlada i neiskusna, a da zli vuk od njih želi samo jedno.

Naravno, nećemo zaboraviti ni našu slatku Pepeljugu, koju je zlostavljala maćeha, tjerajući je da čisti i pere po cijele dane, sve dok je ne spasi princ. Možda baš ova priča o princezi dovodi do masovne pojave sponzoruša u današnjem svijetu. Pa zašto onda ne modernizirati ovu bajku? Danas bi bajka o Pepeljugi izgledala ovako: ona je djevojčica koja nema nikakvu opću kulturu, ali zna što je Pedeset nijansi sive. Ipak je ona krhka Pepeljuga suvremenog doba. Roditelji i škola zle su maćehe i sestre pa, skrivajući se od zla u kutu sobe, slika gole selfieje za vuka iz Crvenkapice, šminka se i gleda obrazovne filmove (poput Pedeset nijansi sive) jer ipak treba to sve naučiti dok ne dođe njihov princ i odvede ih u suton sreće, gdje će biti mlade, lijepe i glupe.

Znaju li današnje djevojke da princ ipak želi samouvjerenu, pametnu, poduzetnu i mladu ženu koja nešto zna i skuhati jer u uredu ima starletu koja će, ako zatreba, biti Trnoružica.

Nemam ništa protiv bajki, ali, mlade dame, probudite se iz svojih bajki i budite žene, a ne Crvenkapice iz originalne priče.

?>