ŽIVOT

U životu svakoga od nas, istinsku i jedinu pravu vrijednost predstavlja spoznaja – što je to što nas čini sretnima, zbog čega smo jedinstveni, drugačiji i možda na neki način i bolji od drugih, što je to što možemo nazvati istinskim bogatstvom?

ROBOVI VLASTITOG ŽIVOTA

Blizina, davanje i ispunjavanje želja onoga koga volimo često nas čini sretnim. A bezrezervno voljeti nekoga znači u potpunosti mu se predati i biti mu na usluzi. Ljubav prema dragoj osobi zasigurno nas tjera na promjenu. Može nas ta ljubav „natjerati“ da volontiramo, više čitamo, manje se živciramo, više dajemo, manje se ljutimo…

No, vrijeme, život, društvo i umor čine svoje. Nerijetko čovjek biva obmanut. Neosjetno, zaokupi ga novac, sakrije svakodnevica, obuzme posao, savlada veličina vlastitih misli. Način robovanja zemaljskim stvarima potpuno mu potisne druge obaveze i on postaje netko drugi. Zaboravi prvotnu nakanu da sve to što radi, radi iz ljubavi prema drugom biću. Često smo svjedoci kako ljubav prema bogatstvu toliko zaokuplja i stvara neku vrstu ovisnosti da zaboravimo sve ostale obveze koje imamo kao duhovna bića na zemlji i postajemo na kraju rob samom sebi, rob svojoj ljubavi, rob vlastitog života jer bitnije postane stvaranje i gomilanje materijalnog bogatstva.

BITNA  JE LJUBAV

Stoga nije čudno kada bez imalo grižnje savjesti iskorištavamo druge oko sebe, one koji su nam podređeni, ali i svoje bližnje. Bez imalo stida i obzira omalovažavamo sve one koji nisu na našoj „razini materijalnog“. Je li naše srce prazno, bezosjećajno? Nije, srce uvijek ostaje srce u pravoj punini i ljepoti te riječi, samo smo ga zatrovali i zatvorili za druge, otjerali ljubav koja je tkivo samog srca, a jedino od ljubavi ono živi, kuca. Ljubav prema drugome, pažnja prema starijima i nemoćnima, obzir prema podređenima, ljubav prema bližnjima, izravno je proporcionalna, identična je kvaliteti čovjekova postojanja. Gomilanje bogatstva ne može nadomjestiti nedostatak ljubavi, zlatne poluge ne mogu zamijeniti istinski zagrljaj majke, prijatelja, djeteta…

TEMELJ ŽIVOTA-LJUDI OKO NAS

Čovjekova vrijednost hoda kroz život. Ogleda se u ravnomjernosti i jednakoj pažnji prema svemu, u davanju, darivanju, primanju, suosjećanju, pomaganju i samo tako svjedočimo sami sebe. A naša mudrost i snaga ogledaju se u sposobnosti prepoznavanja i tjeranja egoizma i sebičnosti od nas samih. Na kraju istinsko bogatstvo čovjeka nije veličina ili težina novčanika niti debljina bankovnog računa. Shvatiš u nekim težim danima da jedino bogatstvo koje posjeduješ sjedi s tobom u tvoja četiri zida. S tobom se vesele, s tobom tuguju. Shvatiš da možeš biti bogat i prije nego ti na račun sjedne tvoja prva zarađena plaća. To je obitelj, to su prijatelji, jer potpora i predanost koju nam oni pružaju je nešto posebno i samo po sebi čudesno iako često baš to uzimamo zdravo za gotovo. A oni su temelj našeg života, daleko vrjedniji od bilo kojeg zarađenog novca i daleko korisniji od trenutnih materijalnih dobara za kojima često čeznemo pa i po cijenu gubitka duše. Pravi užitak nalazi se u pronalaženju vremena za otkrivanje onih malih stvari koje uistinu raduju naše najdraže. Jer što koristi čovjeku ako stekne svo bogatstvo ovoga svijeta, a izgubi dušu? 

?>