Politika

Ideju o članstvu u NATO-u prva je u javnost iznijela makedonska opozicija, pozivajući se pritom na iskustvo Crne Gore. Poziv da postane članica moćnog vojno-političkog saveza, Makedonija je dobila 12. srpnja 2018. godine, na samitu Alijanse u Bruxellesu.

Nakon toga, u drugoj polovini iste godine, započela je postupak priključenja NATO-u. No, put nije bio nimalo lak. Makedoniju je u eutoatlantskim integracijama te članstvu u Europskoj Uniji zbog spora vezanog uz ime države od 2008. godine blokirala Grčka.

Referendum s 90% „ZA“

U nedjelju, 30. rujna 2018. godine, u Makedoniji je održan referendum na kojem se građane pitalo prihvaćaju li značajan ugovor postignut s Grčkom, kojim bi se ime države promijenilo u Sjeverna Makedonija, što bi značilo polaganje kamena temeljca ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. Ne referendumu je sudjelovalo 34.7 posto građana, odnosno njih 623 tisuće ubacilo je važeći glasački listić.

Građanski bojkot kojim se pozivalo građane da ne podrže referendum, a samim time i promjenu imena države je uspio. Odaziv birača od 50 posto, koji je bio potreban da bi glasovanje bilo valjano, nije ispunjen, odnosno osiguran. Više od 90 posto glasačkih listića bilo je „ZA“.

Premijer Zoran Zaev izjavio je: „Ništa bolji sporazum s Grčkom nije postignut niti bi se mogao postići te nema druge alternative osim ulaska naše zemlje u EU. O referendumu odlučuju oni koji su htjeli odlučiti“, rekao je na burnoj konferenciji za novinare, te dodao: „Odlučan sam uvesti Makedoniju u EU i NATO. Vrijeme je za potporu europskoj Makedoniji.“, doznajemo s portala theguardian.com.

Potpisan pristupni protokol

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, još iste godine kada je održan i referendum, Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija, a Grčka zauzvrat prestaje blokirati njezin put u EU i NATO.

Veleposlanici zemalja članica NATO-a, 6. veljače, 2019. godine, potpisali su u Bruxellesu protokol o pristupanju Makedonije Sjevernoatlantskom savezu, a sve u nazočnosti makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova. Tom prilikom, makedonski premijer Zoran Zaev, uputio je čestitku građanima Makedonije. „Danas nam je najveći sigurnosni savez na svijetu, NATO, poželio dobrodošlicu. Danas smo sjeli rame uz rame s našim saveznicima, za isti stol, u istoj alijansi. Sretni smo, i trebamo biti, zato što smo osigurali trajnu stabilnost, sigurnost i mir za našu državu. Napredak i razvoj sada su nezaustavljivi. Naše generacije i djeca naših generacija živjet će bolje, u državi i regiji koje zrače nadom. Neka nam je sa srećom, budimo ponosni.“, doznajemo s portala vecernji.hr.

Proces ratifikacije pristupnog protokola u zemljama članicama trebao bi trajati oko godinu dana, nakon čega će Makedonija postati 30. članica NATO saveza. Do tada (od datuma potpisivanja pristupnog protokola), sudjeluje na svim sastancima Saveza kao promatračica. Tako je i Radmila Šekerinska, makedonska ministrica obrane, 13. veljače, 2019. godine prvi puta sudjelovala na ministarskom sastanku članica alijanse, ali bez prava glasa.

Zakon s odgođenim djelovanjem

Sobranie (op.a. Parlament) Sjeverne Makedonije je 11. veljače 2020. godine pljeskom zastupnika pozdravio odluku, kojom je sa 114 glasova usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u. Prisutno je bilo 116 zastupnika, od kojih dvoje nisu dali glas „ZA“ ovu odluku. Nakon glasanja, na svečanoj ceremoniji ispred Sobrania podignuta je zastava NATO-a, prenosi portal a1on.mk.

Zakon će imati odgođeno djelovanje i stupit će na snagu nakon što Španjolska ratificira Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO. No, zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. travnja ove godine, odlučeno je da se Protokol ratificira ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama članicama NATO-a, kako Sjeverna Makedonija ne bi prolongirala ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Prijedlogom zakona za ratifikaciju sporazuma, koji je Vlada u Skoplju usvojila 28. prosinca 2019. godine, predviđeno je da Sporazum o pristupanju NATO-u „stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da bude odgođen u Washingtonu do dana kada Španjolska ratificira Protokol o stupanju Sjeverne Makedonije u punopravno članstvo u Alijansi“, doznajemo s portala balkans.aljazeera.net.

Finalni korak za članstvo

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, 4. ožujka 2020. godine je u Zagrebu, na konferenciji za medije s predsjednikom Republike Hrvatske, Zoranom Milanovićem, najavio kako će Sjeverna Makedonija pristupiti Sjevernoatlantskom savezu, te uz to dodao: „Pozdravljamo činjenicu da je Hrvatska bila snažan zagovornik NATO-ove politike otvorenih vrata. A uskoro, kroz nekoliko tjedana, Sjeverna Makedonija će postati 30. članica, što pokazuje da naša vrata ostaju otvorena“, doznajemo s portala glasistre.hr.

Nakon što je glavni tajnik NATO-a obavijestio Vladu u Skoplju, kako su sve zemlje članice ratificirale Protokol za pristupanje, pozvao je Sjevernu Makedoniju da se pridruži Alijansi kao 30. članica.

„Svečano izjavljujem da Republika Sjeverna Makedonija pristupa Sjevernoatlantskom dogovoru i da se obavezuje posvećeno izvršavati i provoditi sve odredbe sadržane u ovom dogovoru“, izjavio je 20. ožujka 2020. godine, predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, nakon potpisivanja Instrumenta za pristupanje NATO-u, što je ujedno i finalni korak za članstvo, doznajemo sa službenog Twitter profila predsjednika Pendarovskog.

Svoj potpis stavio je i ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, te izjavio: „S 29 saveznika od sada pa nadalje Sjeverna Makedonija je snažnija i sigurnija nego ikada.“

Službeno 30. članica NATO saveza

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Bruxellesu je izjavio: „Sjeverna Makedonija sada je dio NATO-ove obitelji, obitelji koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Obitelj koja se temelji na uvjerenju da smo, bez obzira na izazove s kojima smo suočeni, svi zajedno jači i sigurniji.“, saznajemo sa službene NATO-ove mrežne stranice. Također, pišu i kako je Sjeverna Makedonija dugogodišnji suradnik njihovoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući sudjelovanje u misijama pod vodstvom NATO-a u Afganistanu i na Kosovu.

S obzirom na utjecaj koronavirusa na svijet, makedonski predsjednik Stevo Pendarovski rekao je: „Ne možemo se radovati i obilježiti događaj kako bismo trebali… Ali, ovo je povijesni uspjeh koji nakon tri desetljeća neovisnosti konačno potvrđuje makedonsku sigurnost i jamči našu budućnost. Čestitamo vam svima! Zaslužujemo to!“

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako će članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u „pridonijeti većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije. Pridruživanje Sjeverne Makedonije također potvrđuje ostalim aspirantima da su vrata NATO-a i dalje otvorena za one zemlje koje su spremne i sposobne izvršiti reforme potrebne za ispunjenje NATO-ovih visokih standarda, te prihvaćati odgovornosti kao i koristi članstva.“, doznajemo s portala DefenseNews.

Slika 2 Izvor: https://www.defensenews.com/global/europe/2020/03/27/its-official-north-macedonia-becomes-natos-30th-member/

Bio je to veliki tjedan za Sjevernu Makedoniju. Od potpisivanja Instrumenta za pristupanje NATO-u, preko dobivanja zelenog svjetla 24. ožujka 2020. godine, kada su otvoreni pregovori i pokrenut je formalan postupak pristupanja Europskoj uniji, pa sve do 27. ožujka 2020. godine, kada službeno postaje članica NATO saveza.

Svečano podizanje zastave

Ceremonija podizanja zastave Sjeverne Makedonije održana je u sjedištu NATO-a 30. ožujka 2020. godine. Svečanosti su prisustvovali generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, britanski zrakoplovni general zbora i predsjedavatelj NATO vojnog odbora sir Stuart Peach (Chairman of the NATO Military Committee Air Chief Marshal) te otpravnik poslova u delegaciji Sjeverne Makedonije pri NATO-u, Zoran Todorov (the Chargé d’Affaires of the Delegation of North Macedonia to NATO).

Istodobno je makedonska zastava podignuta u Savezničkom zapovjedništvu za operacije u Monsu (Belgija) te u Savezničkom zapovjedništvu za transformacije u Norfolku (Virginia, SAD), kako saznajemo s portala Atamacedonia.

Predviđanja i pretpostavke – prije članstva

Nema sumnje kako će ulazak Sjeverne Makedonije u NATO stabilizirati ne samo Makedoniju, već i cijelu regiju, s obzirom na to da su za Sjevernu Makedoniju analitičari predviđali sirijski, pa čak i ukrajinski scenarij. Naime, ta zemlja bila je na rubu sukoba koji su mogli destabilizirati širu regiju jer poznato je da baš svi susjedi Makedonije teže za njezinim teritorijem; od Albanije i Kosova, preko Grčke i Bugarske, a jednako tako i Srbije. Također, Makedonija je bila područje nadmetanja između SAD-a i EU s jedne te Rusije s druge strane.

Sjeverna Makedonija nalazi se na najvažnijem geostrateškom pravcu između Bliskoga istoka i Europe, a po svojem etničkom sastavu i više je nego plodno tlo za destabilizaciju u eri nestabilnosti na širem euroazijskom prostoru. Pod okriljem NATO-a Makedonija će postati stabilna zemlja i za ulagače. Ratna politika Srbije u 90-im godinama prošloga stoljeća, zbog koje su im uvedene sankcije, nanijela je golemu štetu Makedoniji jer Srbija je činila 60 posto njezina tržišta. Kada je Grčka uvela trgovački embargo Makedoniji 1994. godine, makedonska privreda doživjela je dodatni udarac. Za velika ulaganja u Sjevernu Makedoniju već su zainteresirane Njemačka, Italija, SAD, Slovenija, Austrija, Turska, ali i ostale članice EU. – stoji u Večernjem listu iz veljače 2019. godine.

Samouvjerenost i zaključci – nakon pristupanja

Sigurnost koju pruža članstvo u NATO-u je bez premca. Ta je sigurnost temelj transatlantske stabilnosti i prosperiteta već više od 70 godina. Članak 5. osnivačkog ugovora kaže kako je napad na jednu članicu napad na sve. Od sada će Sjeverna Makedonija uvijek imati potpunu podršku 29 saveznika.

NATO i Sjeverna Makedonija imaju obostranu korist od članstva. Oružane snage zemlje svakodnevno daju aktivni doprinos međunarodnom miru i sigurnosti. Služe u Afganistanu i daju dragocjenu potporu mirovnoj misiji na Kosovu, piše portal Atamacedonia 1. travnja ove godine.

Izvor: https://a1on.mk/macedonia/chlenstvoto-vo-nato-garantirani-granici-bezbednost-no-i-efikasno-spravuvanje-so-korona-krizata/?fbclid=IwAR3G5BTaXj25o6jx7J0XC7qLcXMyYMtYcSl3qt58BmM4SsCSz_-QuPdplIU

Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski na prethodno snimljenom video obraćanju emitiranom 6. travnja, 2020. godine na online diskusiji na temu „Globalne prijetnje, rizici, izazovi, mogućnosti i članstvo u NATO-u“, rekao je kako je „NATO preduvjet razvoja. Imate li zajamčene granice, sigurnost i teritorijalni integritet, možete napredovati u bilo kojem drugom području jer imate sve ostale preduvjete“. Diskusiju je povodom makedonskog punopravnog članstva u Alijansi organizirao Fakultet za sigurnost u Skoplju i Američki centar za obrazovanje.

Pendarovski je također izjavio kako ima poseban osjećaj zadovoljstva s obzirom na svoje prethodne radne obaveze u posljednjih 20 godina vezane za NATO. Prije no što je postao predsjednik, bio je nacionalni koordinator za NATO te NATO savjetnik dvojici bivših predsjednika.

Doba koronavirusa

NATO čini sve što je u njegovoj moći kako bi se osiguralo da ova zdravstvena kriza ne preraste u sigurnosnu krizu, slijedeći sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a).

„Prema posljednjim zaključcima Vijeća ministara, NATO svojim državama članicama pruža potporu u tri smjera. Radi se o kompletnoj logističkoj i transportnoj podršci za prijevoz medicinske opreme, koja uključuje najveći teretni zrakoplov C-17. Na području logistike pruža medicinsko osoblje iz jedne države članice u drugu. NATO sudjeluje sa svojim inovativnim tehnologijama u 3D ispisu. Prije nekoliko dana 3D printeri počeli su proizvoditi 3D zaštitne medicinske maske za Italiju, koje imaju poseban sustav ventilacije“, rekao je predsjednik Pendarovski.

Također je govorio i o kampanjama za dezinformaciju javnosti, naglasivši da Sjeverna Makedonija prima izvanrednu informacijsku potporu NATO-a u smislu, kako je rekao, probijanja istine za krajnje korisnike i tako odbacuje lažne vijesti kojima je cilj potkopati povjerenje naših građana u institucije i sustav, doznajemo s portala a1on.

Suradnja koja donosi bolje sutra

Put ka članstvu u NATO savez, Sjevernoj Makedoniji nije bio nimalo lak. No, državnici su bili čvrsti u svojim nastojanjima te su činili sve kako bi uklonili prepreke na tom trnovitom putu. Promovirali su inregraciju zemlje u NATO od 1993. godine, pa čak i u teškim vremenima kada mišljenje šire javnosti o NATO integraciji nije bilo popularno. Kao najzamjetniju stavku, svi će zasigurno pamtiti promjenu imena države na koju su pristali kako ih susjedna Grčka više ne bi blokirala.

Prošlo je više od 60 dana otkako je Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO saveza. Kroz brojne objave na makedonskim portalima, vidljiva je zahvalnost te optimizam po pitanju odnosa između NATO-a i Makedonije. Većina je uvjerena kako im ta suradnja može donijeti ekonomski razvoj, gospodarski razvitak te bolju budućnost.

Mladi o ulasku Makedonije u NATO

Davor Blaževski (23), fotograf

„S jedne strane dobivamo modernizaciju, ekonomski napredak, novu opremu, suvremene kancelare. Osobno me plaši to što je snaga NATO-a oslabila. No, zadovoljan sam ulaskom Makedonije u NATO. Sami smo mali i nemoćni. Za mene je prirodno da budemo dio saveza. Nadam se kako nismo pogriješili u odluci.“

Mario Paunov (20), student ekonomije

„Sjeverna Makedonija odavno je imala euroatlantske aspiracije, tako je ulazkom u NATO ostvarena višedesetljetna želja. Samo članstvo je pozitivno i produktivno. Sačuvat ćemo svoje granice i suverenitet naše zemlje. Dolazak stranih investitora će podići GDP i smanjiti nezaposlenost. Najvažnija je sigurnost i suverenitet naše zemlje, kao i ekonomski faktor te povoljni fondovi NATO-a.“

Aleksandra Bogdanovska (20), studentica Pravnog fakulteta Justinijan Prvi

„Vjerujem kako je članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u iznimno važno. S obzirom na to da smo mala zemlja s ograničenim resursima za obranu i sigurnost, mislim da je potrebno biti dio kolektivnog sigurnosnog sustava.“

?>