JA,NOVINAR

Prašina koja ulazi u dvorište i kuću, radovi koji traju preko tri godine te onemogućavaju svakodnevni život dostojan čovjeka, svakodnevica su u Selniku u Općini Maruševec.

Radovi na Aglomeraciji u Općini su krenuli u ožujku 2018. godine i to prvo u Selniku u kojem danas, nakon tri i pol godine rada, prometnice nisu sanirane. Županijska cesta LC 25042 očito je mjesto na kojem se „lome koplja“ te izvlači korist na štetu „običnih“ ljudi.

Žitelji Općine organizirali su mirni prosvjed, koji su podržali i čelnici, još 17. studenog 2019. godine nezadovoljni stanjem lokalnih prometnica koje svima zadaju teškoće u svakodnevnom odvijanju prometa te zbog nezadovoljstva odvijanja radova.

Jedan dio prometnica u Općini je saniran, no veći još uvijek nije te se ne nazire kraj radovima.

Nakon što su mještani Selnika koji ne žive uz županijsku cestu prošli kalvariju u pogledu aglomeracije, na red su došli oni uz županijsku cestu.

Zdravstveni problemi kao rezultat neljudskih uvjeta

Cesta je već dugi niz mjeseci u potpunosti raskopana, na njoj preostaje samo kamenje i prašina. Kroz ljeto se temperature dižu preko 30°C, kada auto prođe i 50 km/h diže se oblak prašine koji ulazi u kuću i tako mjesecima u nedogled.

Ljudi koji godinama trpe ovakve uvjete, počeli su se žaliti na respiratorne probleme zbog prašine koja se pretvara u pijesak te koju, unatoč čišćenju nekoliko puta na dan, nije moguće održavati. Životu u nenormalnim uvjetima, ne nazire se kraj.

Svaki napredak u životu zahtijeva žrtvu, no ovdje se radi o nekoliko kuća uz županijsku cestu duljine otprilike 430 metara. Projekt aglomeracije koji se odvija u velikom broju naselja diljem županije, nazvan najvećim komunalnim projektom u županiji koji obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje, odavno je gotov u naselju Selnik te se treba postaviti asfalt.

Privremeno rješenje naprosto je banalno – zatvoriti cestu

Privremeno rješenje problema nije previše zahtjevno – privremeno zatvoriti cestu te ju, kao i u drugim naseljima, jednom do dva puta dnevno politi vodom kao što se radi u ostalim naseljima.

Izvođači radova prema javno dostupnim podacima, Zajednica ponuditelja Tegra d.o.o. i Vodogradnja d.d. započeli su s radovima u ožujku 2018. godine. U nadi pronalaska privremenog rješenja i hitnog postupanja kako bi se spriječile daljnje posljedice i omogućio normalan život, kontaktirane su obje tvrtke, kao i Županijska uprava za ceste koja je projektirala radove te Općina Maruševec koja, iako se radi o županijskoj cesti, možda pronađe način da se olakša život njezinih stanovnika.

Do trenutka ove objave, niti jedan odgovor nije zaprimljen.

?>