Gospodarstvo

10. rujna Istra i Kvarner zatvaraju ugostiteljske objekte na sat vremena. Akcija nazvana „5 do 12“ trebala bi poslužiti kao upozorenje na teško stanje ugostitelja prouzročeno koronavirusom.

Pokrenutu akciju osmislila je „Udruga ugostitelja Kvarnera“ i njome traže ukidanje PDV-a do ožujka 2021. Traži se žurno djelovanje kako bi se sačuvala radna mjesta u narednim mjesecima.

5 do 12

Nažalost, lockdown koji je djelovao kroz dva mjeseca u cijelom svijetu prouzročio je mnogobrojne probleme, pa tako ni donesene mjere za očuvanje radnih mjesta u narednim mjesecima neće puno pomoći. Provedena anketa sa strane udruge ugostitelja Kvarnera i Istre na uzroku od 500 ugostitelja pokazala je kako njih 60 posto ima pad u poslovanju od preko 50 posto, a njih 40 posto smatra kako neće ni opstati do iduće sezone, pa će tako 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu biti prisiljeni dijeliti otkaze što naravno nitko od njih ne želi.  

Ugostitelji ovom akcijom nazvanom zanimljivim imenom žele ukazati na to kako vremena više nema i kako se mora žurno djelovati. 

Zahtijevaju sniženje stope PDV-a, kako na hranu tako i na piće i to na 10 % te potporu kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om. Građane se poziva na razumijevanje i podršku u ovoj akciji koja pomaže, na kraju dana, svima nama.

?>